
Led Armatür Nedir? Fiyatları
Günlük hayatımızda birçok noktada karşımıza çıkan LED Armatürler, günümüzde enerji alanında kolaylık sağlayan vazgeçilmez ürünler arasında yer almaktadır. Yarı iletken ışık yayan bir sisteme sahip olan LED armatürler hayatı kolaylaştıran sistemi ile kullanıcıların dikkatini çekmektedir. LED aydınlatmalar tavan aydınlatmalarının yanı sıra birçok farklı alanda da kullanılmaktadır.
Düşük enerji tüketimi, zarif ve şık görünümü nedeni ile çoğu mimari projede LED armatürlere yer verilmektedir.
Metal kasa içerisine yerleştirilen LED çiplerinden elde edilen ışığın eşit bir biçimde yayılmasını sağlayan sisteme LED panel armatür adı verilmektedir. Bu modeller çevre dostu yapısı, düşük enerji tüketimi ve uzun ömürlü olması nedeniyle yaygın olarak tercih edilmektedir.
LED Armatür Nedir?
LED (“Light Emitting Diode”, Işık Yayan Diyot), yarı iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır.
LED aydınlatma armatürlerini diğer aydınlatma türleri ile karşılaştırdığımız zaman özellik olarak birçok ürünü geride bırakmaktadır. Dayanıklılık bakımından da oldukça sağlam olan LED’ler uzun ömürlü, esnek, renkli, verimli ve çevre dostu olmaları ile insanların dikkatini çekmektedirler. Düşük enerji gereksinimi ve farklı renk seçenekleri ile birçok alanda kullanılmaktadır. Normal ışıklara kıyasla %90 – %95 civarında daha az elektrik tüketmektedirler. Yaklaşık 50.000 saatlik çalışma ömrüne sahiptirler. Bu da günlük 12 saat kullanım ile hesaplandığı zaman yaklaşık 10 yıl ve üzeri bir süre denmektedir. LED aydınlatmaları diğer aydınlatma elemanları ile kıyasladığımız zaman birçok yönden daha iyi olduğunu görebiliriz. LED’ler doğal bir ışık oluşturur. Ayrıca içerisinde civa olan lambaların patlama riski varken, DCLED’lerde bu oran sıfırdır.
LED Aydınlatma Özellikleri
- LED armatürler yarı iletkendirler.
- LED’lerin aydınlatma maddeleri silikondur.
- LED armatürler bulunduğu ortama eşit oranda ışık dağıtmaktadır.
- Yüksek akım geldiği takdirde yanıp, bozulmaması için seri bir şekilde akım sınırlama direnci bağlanmaktadır.
- LED’ler tıpkı bir Zener diyot gibi üzerinde sabit bir gerilim düşürür.
- Kırmızı LED 2,20 Volt, Yeşil LED 3,30 Volt, Mavi ve Beyaz LED 3,40 Volt gerilimle çalışır.
LED Aydınlatma Türleri Nelerdir?
LED armatürlerinin temelde 3 farlı türü vardır. Bunlar DIP, SMD ve COB’dur.
Dual In-Line Package (DIP) LED’leri
DIP LED’lerin çipleri orjinaldir. Diğer LED türlerine nazaran daha eskidirler. Ancak günümüzde de hala yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Ayrıca son zamanlarda boyutu tamamen küçültülerek elektronik cihazlarda kullanılması sağlanmıştır. Ancak tek dezavantajları güçlerinden dolayı sınırlı parlaklık yaymalarıdır.
Yüzeye Monte Diyot (SMD) LED’leri
SMD LED’leri direkt olarak devre kartına monte edilmektedir, ayrıca yaygın bir şekilde kullanılan çiplerdendir. DIP çiplerine göre SMD’ler daha parlak ve küçüktürler. Çeşitli birçok farklı teknolojik ürünlerde ve şerit aydınlatma gibi ürünlerinde işlevsel bir şekilde kullanılabilmektedir.
Chip On Board (COB) LED’leri
COB çipler LED teknolojisinin çıkarmış olduğu en son üründür. Diğer çiplere göre en parlak olanıdır. Bu çiplerde tek bir tanesinin üzerinde 9 ya da daha fazla diyot koyabilirsiniz. LED aydınlatma için bunun anlamı ise, parlaklık-enerji çıktısını geliştirmesi ve böylece aydınlatma verimliliğinin artmasıdır. Bu aynı zamanda çeşitli aydınlatmalarda kullanılabileceği anlamına da gelir.
LED Armatür Avantajları Nelerdir?
LED aydınlatma ürünleri diğer aydınlatma ürünleri ile karşılaştırıldığı zaman avantaj bakımından açık ara farkla önde gelmektedir. Uzun ömürlü olan LED’ler yüksek dayanıklılık ve düşük enerji harcamasından dolayı kullanıcıların dikkatini çekmektedir. Çeşitli renk ve model ile de kullanım alanları ve çeşitlilikleri arttırılabilmektedir.
LED Armatür Avantajlarını sıralayacak olursak;
- Diğer ışık kaynaklarına göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdürler.
- 1 LED armatürünün 50.000 saat ömrü vardır.
- Düşük güç tüketimi ve ısı dağıtma özelliği vardır.
- Dim (ışığın kısılıp açılabilmesi) olanağına sahiptir.
- Enerji tasarrufu sağlayıp, periyodik bakıma ihtiyaç duymaz.
- LED aydınlatma sistemleri şoka dayanıklıdır.
- LED aydınlatma sistemleri cıva içermez, çevre dostudur.
- Geniş tasarım olanakları vardır.
- Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliği değerlerine sahiptir.
- LED armatür sistemleri suya dayanıklıdır.
LED Armatür Fiyatları
LED armatür fiyatları kullanım alanlarına, kaç sıra LED kullanılacağına, modeline, gücüne, verimliliğine, ışık akısı ve renkleri gibi çeşitli durumlara göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra fiyatlar üretim yapan firmanın yapmış olduğu maliyete göre de şekillenebilmektedir.
LED Armatür Modelleri ve fiyatları için tıklayın